Det er samfundets skyld

Det er samfundets skyld
  • Beskriv de fire personer i teksten

  • Vers 1 (alkoholiker)
    Den første person i sangen er en alkoholiker, der snakker/synger om at han er træt af sig selv, sit liv, sin kat, sin hund og hans kone som har forladt ham. Han forklarer at det ikke er hans skyld, men samfundets. Han har allermest lyst til at gå ud og slå en tilfældig ihjel. Han er træt af livet, og mener at det er samfundets skyld.




    • Vers 2 (forretningsmand)
      I det andet vers hører man om en forretningsmand, som ikke ved hvad, hvad han skal bruge sine penge på. Han mener det er svært at lave buisness, og han tror, han har tjent sin sidste million. Han er skilt og gift for tredje gang. Han synes, det er svært at være rig, fordi folk er misundelige, og har så meget had. Han mener, det er samfundets skyld.

    • Vers 3 (radiovært
      I det tredje vers hører man om en radiovært, som mener at han er stjernen, som alle idioter vil have. Han snakker om ingenting og sig selv, hvilket han nogle gange får det dårligt over. Han forstår ikke hvor lidt,
      der skal til, for at folk bliver tilfredsstillet. Han mener,
      det er samfundets skyld.

    • Vers 4 (indvandrer
      I fjerde vers hører man om en indvandre, der føler, han bliver kigget på med kritiske øjne f.eks m.ht. udseende og kultur. Han synes, han bliver dømt på forhånd, fordi samfundet mener han, gør dem arbejdsløse, og begår kriminalitet. Han mener, det er samfundets skyld.  

  • Hvad har de til fælles
    De har det dårligt med dem selv. De er utilfredse med livet, og har medlidenhed med dem selv.
    De mener alle sammen, at grunden til deres problem, er samfundets skyld.   


  • Der tales/synges om "Samfundets skyl..."
    Hvem har skyld? for hvad og hvorfor
    Man opfatter indvandreren lidt anderledes i teksten, da han ikke bare skyder skylden på andre, men tager del i skylden selv. Der er mange der er hurtige, til at give indvandrende skylden, for at samfundet er som det er. Til sidst opfatter han det hele som hans skyld.
    Selve sangen passer til udtrykket " én finger peger på andre, men tre peger på dig."
    Vi har hver og en, skyld hvis vi ikke tager del i samfundet.


  • Hvad tror du, TV-2 vil sige med sangen?Jeg tror TV-2 prøver at forklare, at de fleste mennesker synes det nemmeste, når man har et problem, er at give skylden til andre, altså at sige det er samfundets skyld. De prøver også at komme ud med et budskab, om at alle har en betydning i samfundet, at alle har ansvar. De fortæller at der er mange mennesker, med fordomme over for bl.a. indvandrere, og at der er en del racisme i Danmark. Man kan f.eks. sammenligne det med en der ikke vil stemme, men alligevel brokker personen sig bagefter, hvis han er utilfreds med noget, men det har han ikke ret til, da han egentlig bare vendte ryggen til, og var ligeglad. Han tog jo nemlig ikke del i samfundet.
  • Er sangen stadig aktuel her i 2016?
    Jeg synes stadig, at sangen er aktuel i dag, da den stadig den dag i dag, kommer ud med et budskab. Jeg synes det er vigtigt, at folk lærer, at tage vare på sig selv, og ikke bare giver skylden til alle andre. Jeg tror, at man får et stærkere samfund, når folk begynder, at blive mere selvstændige, og ikke bare vælger den nemmeste udvej: at give andre folk skylden. For hver gang man hører sangen, synes jeg, den bliver mere og mere aktuel.  

Mia V. Olesen


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Magtens tredeling